ونیرکامپوزیت دندان

تاریخ: ۲۳ آذر ۱۳۹۹ نویسنده: دکتر اعتمادی‌فر

اشتراک‌گذاری:

ونیر کامپوزیت چیست؟

کامپوزیتها موادی با قابلیت بالا و توانایی همسان سازی با دندان را دارند. کامپوزیتها مواد خمیر مانندی هستند که روی دندان قرار میگیرند و سپس با لایت کیور که دارای نور مخصوصی می باشد سفت شده و همانند دندان خود شخص می شود. در واقع همانند مجسمه سازی می باشد که بد شکلی، زردی، بد فرمی، فواصل بین دندانی را پشت آن مخفی می کنیم. جنس کامپوزیت بسیار اهمیت دارد اما در کل خاصیت کامپوزیت مثل دندان شکننده است. معمولا برای ۶ تا ده دندان که در معرض دید هست انجام می شود اما در بسیاری موارد دو واحد هم انجام می شود.

 

تفاوت لمینت دندان و ونیر کامپوزیت:

لمینت نسبت به ونیرکامپوزیت روش تهاجمی تری برای برگرداندن لبخند به شمار می رود. در صورتی که دندان هایتان دچار شکستگی یا آسیب دیدگی شده است، ونیر های رزین کامپوزیت بهترین گزینه برای نصب شدن مستقیم روی دندان ها و همراه داشتن ظاهری زیبا می باشند.

ونیر کامپوزیت جایگزین محافظه کارانه تری از لمینت به شمار می رود که از جنس رزین نیمه شفاف بوده و تنها در یک جلسه توسط دندانپزشک با ظرافت روی دندان فرد نصب و محکم می شود. ونیرکامپوزیت ها متنوع تر و مقرون به صرفه تر از لمینت ها می باشند.

ونیر کامپوزیت ها به دلیل مقرون به صرفه بودن، سریع انجام شدن و داشتن ظاهری زیبا و طبیعی در بین مردم از محبوبیت ویژه ای برخوردارند. می توان بسته به تمایل بیمار روی هر تعداد از دندان های وی کامپوزیت نصب کرد و هیچ محدودیتی در این زمینه وجود ندارد. هزینه ی ساختن لبخندی زیبا با ونیر کامپوزیت، بسیار کمتر از لمینت می باشد. کامپوزیت ها می توانند جایگزین های مناسبی برای لمینت های سرامیکی باشند و نقص های بسیاری که ممکن است شما را از داشتن لبخندی زیبا منع کند را برطرف می کنند.

 

بزرگترین مزیت کامپوزیت این است که در روند کامپوزیت تغییر بسیار کمی روی دندان طبیعی انجام می شود و این تغییر آنقدر نیست که نتوان در صورت لزوم کامپوزیت را تعویض کرد یا به طور کلی آن را از روی دندان برداشت.

میزان درد:
ونیر کامپوزیت هیچ درد و ناراحتی ندارد فقط باید حوصله داشته باشید.

 

آیا شما کاندید خوبی برای ونیر کامپوزیت هستید؟

ونیر ها برای همه ی افراد و همه نوع دندانی مناسب نمی باشند. انتخاب فرد مناسب در موفقیت ونیر ها بسیار اهمیت دارد. در صورتی که برای رسیدن به نتیجه ی دلخواه مقدار زیادی از دندان طبیعی تراشیده شود آنگاه ونیر کردن برگشت پذیر نیست وتصمیم گیری این که ونیر روی دندان شما جواب بدهد یا خیر با دندان پزشکتان می باشد. در اینجا به چند مورد از عواملی که باعث عدم موفقیت ونیرکامپوزیت ها می شود اشاره می کنیم:

  • دندان های ناسالم: پوسیدگی های دندان و بیماری های لثه باید قبل از جاگذاری کامپوزیت ها درمان شوند.
  • دندان های تضعیف شده: اگر مقدار قابل توجهی از ساختار دندان از دست رفته باشد و یا با پرکردگی بزرگی جایگزین شده باشد دندان ضعیف بوده و برای ونیر کردن مناسب نمی باشد.
  • دندان هایی که به میزان کافی مینا ندارند زیرا ونیر ها به مینای دندان بهتر متصل می شوند.
  • افرادی که عادت به دندان قروچه یا ساییدن دندان هایشان دارند نمی توانند گزینه ی خوبی باشند زیرا این عادات موجب شکستن و خورد شدن کامپوزیت ها می شود. در برخی موارد استفاده از محافظ در هنگام خواب می تواند راه حل مناسبی برای این گونه افراد باشد.
  • افرادی که فک های ضعیفی دارند.
  • افرادی که دندان های بسیار نامرتب و کج دارند باید قبل از انجام ونیر دندان هایشان را ارتودنسی کنند تا به نتیجه ی دلخواه دست یابند.

 

از اینجا می توانید نمونه درمانهای بیشتر از طریق ونیرکامپوزیت در کلینیک دکتر روح الله اعتمادی فر را ببینید.

 

دوام ونیر کامپوزیت چقدر است؟

چند عامل در مدت دوام ونیر کامپوزیت تاثیر دارد:

  • چگونگی نگهداری ونیر کامپوزیت
  • نوع کامپوزیتی که در ونیر استفاده شده است.
  • عادات غذایی فرد
  • تخصص و مهارت دندانپزشک

 

نحوه ی نگهداری کامپوزیت ها

در صورتی که به درستی از ونیر کامپوزیت ها نگه داری نشود ممکن است شکسته شوند یا بیفتند. برای افزایش طول عمر و دوام کامپوزیت ها باید بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید و حداقل دو بار در سال توسط دندان پزشکتان تحت معاینه و پاکسازی قراربگیرید. به علاوه باید از گاز زدن یا شکستن خوراکی های سفت مثل آجیل و یخ با کامپوزیت های خود، بپرهیزید.

حتما طی فواصل زمانی معیینی برای حفظ سلامت دندانها به دندان پزشک به منظور معاینه دندانها مراجعه نمایید.کامپوزیت ونیرها بعد از حدودا۵ الی۴ سال بسته به مراقبت از کامپوزیت تعویض می شوند.

مراقبت روزانه و سه وعده جهت جلوگیری از عفونت و التهاب لثه بسیار اهمیت دارد.

تخصص و مهارت دندانپزشک بسیار مهم است چون عدم فرم دهی مناسب می تواند مشکلاتی مثل عفونت لثه را ایجاد کند.